Inspiration

Xlash – stolt sponsor till Rosa Bandet!

Louice Tapper Florén

Visste du att en av tre får cancer och att 8000 svenska kvinnor får bröstcancer varje år? Det är tok för många tycker vi på Xlash! Därför har vi i år valt att stödja Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj, för att stödja forskningen så att fler kvinnor får hålla sig friska. Detta är en hjärtefråga för oss – på Xlash tycker vi inte bara att det är viktigt att man känner sig självsäker kring sitt yttre. För att hedra Rosa Bandet-kampanjen lite extra tipsar vi om hur du bäst boostar ditt inre välmående – samtidigt som du förebygger cancer.

Inspiration

Xlash – stolt sponsor till Rosa Bandet!

Louice Tapper Florén

Visste du att en av tre får cancer och att 8000 svenska kvinnor får bröstcancer varje år? Det är tok för många tycker vi på Xlash! Därför har vi i år valt att stödja Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj, för att stödja forskningen så att fler kvinnor får hålla sig friska. Detta är en hjärtefråga för oss – på Xlash tycker vi inte bara att det är viktigt att man känner sig självsäker kring sitt yttre. För att hedra Rosa Bandet-kampanjen lite extra tipsar vi om hur du bäst boostar ditt inre välmående – samtidigt som du förebygger cancer.

Vi tycker alla kvinnor förtjänar att hitta sin egen stil och kunna äga det – känna sig trygg i sin unika skönhet helt enkelt. Men en stor del av det är att man även mår bra på insidan. Därför tvekade vi aldrig i beslutet att bli stolt sponsor till årets Rosa Bandet-kampanj.


– Vi är jätteglada att vi får vara med och göra skillnad. Det känns väldigt kul att få stötta en sådan viktig kampanj som Rosa Bandet, säger Ivan Pereira på Xlash.


Rosa Bandet – en internationell symbol för kampen mot bröstcancer

Visste du att bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen bland kvinnor? I Sverige får omkring 8000 diagnosen varje år. Men förutsättningarna för att tillfriskna och framförallt överleva blir allt bättre. Mycket tack vare forskningens framsteg, men även på grund av att fler fall upptäcks tidigt och behandlingsmetoderna har förbättrats. På 1980-talet överlevde endast sex av tio kvinnor, i dag överlever åtta av tio kvinnor.


Oktober är den internationella bröstcancermånaden, den månad som man världen över uppmärksammar och samlar in pengar för att bekämpa sjukdomen. Rosa Bandet har sitt ursprung i USA och användes första gången år 1991 av organisationen Susan G. Komen Breast Cancer Foundation. Under ett välgörenhetslopp delade de ut rosa band till som var med och sprang i New York.


Men det är tack vare Evelyn Lauder, känd från skönhetsvarumärket Estée Lauder, som Rosa Bandet blev den internationella symbolen för kampen mot bröstcancer som det är idag. Genom att varumärket delade ut bandet i sina sminkdiskar slog de igenom stort. Först i USA och sedan resten av världen.


Därför borde du köpa Rosa Bandet i år

Genom att köpa Rosa Bandet stödjer du inte bara en livsviktig sak och kamp. Du bidrar även till att forskningen kan göra ännu större framsteg, kunskapen om cancer sprids till fler människor och du kan till och med påverka beslutsfattare. Men du blir även en del av en mäktig gemenskap där människor över hela världen engagerar sig i kampen mot bröstcancer.


Rosa Bandet – finns i två olika utföranden

I Sverige kan du varje år köpa två olika Rosa Bandet. Dels Bröstcancerförbundets band som är ceriserosa och Cancerfondens band som uppdateras med ny design varje år. Xlash sponsrar Cancerfondens Rosa Band, som i år har designats av Ben Gorham, grundaren av parfymhuset Byredo.


– Jag är stolt över att få bidra till Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj, en kampanj som har berört mig personligen. För mig är hoppet viktigt och att påminna om bandets natur som binder oss samman och tillåter oss att blicka framåt. Jag bär bandet för min svärfar och alla andra anhöriga och drabbade, säger Ben Gorham i ett pressmeddelande från Cancerfonden.


Ben Gorham valde att formge årets band som ett runt rep som är mönsterflätat i två rosa nyanser med silvertråd som lyser upp i höstmörkret. Att det liknar ett rep är ingen tillfällighet, idén fick han nämligen i samband med att han börjat klättra.


En av tre får cancer, men många fler än så drabbas. Ben Gorham är en av dem: hans pappa fick cancer för två år sedan och hans svärfar gick bort i cancer förra året.


– Ett av mina uppdrag med Rosa Bandet var att skapa något som är relevant för unga människor och få dem att tänka inte bara på sjukdomen utan på livet. På vad som är ett kvalitativt liv. Hur vi vill leva och hur vi blir sjuka går hand i hand, säger Ben Gorham.


Vad väntar du på? Gå till ditt närmaste ICA, Apotek Hjärtat, Lindex, XXL och Interflora och köp årets Rosa Band. Då bidrar du till forskningen så att fler överlever!


Så boostar du ditt inre välmående och förebygger cancer

Visste du att minst en tredjedel av all cancer går att förebygga genom hälsosamma levnadsvanor? Här nedan tipsar vi om vad du kan göra för att både boosta ditt inre välmående, samtidigt som du förebygger cancer. Det bör dock nämnas att hälsosamma levnadsvanor inte minimerar risken att drabbas helt och hållet. Även om man har sunda matvanor och rör på sig mycket kan man drabbas ändå.


Rör på dig minst 2,5 timmar i veckan

Forskarna har sett att om man regelbundet engagerar sig i någon fysisk aktivitet minskar risken att drabbas av bröstcancer. Cancerfonden rekommenderar att man tränar eller rör sig minst 2,5 timmar i veckan. Vilken träningsform du väljer är mindre viktigt, däremot bör den fysiska aktiviteten göra så att pulsen höjs. Detta gör att hjärtat får jobba, vilket hjälper kroppen att reparera sig själv och öka cellförnyelsen. När man rör på sig mer kan kroppen även ta hand om inflammationer på ett bättre sätt, vilket annars kan bidra till att cancer utvecklas.


Bli ett proffs på att kolla dina bröst

Bröstcancer är lättare att upptäcka tidigt om du känner dina bröst bättre. Därför vill lyfta hur viktigt det är att regelbundet undersöka sina bröst. Spana in Cancerfondens bröstskola här, där du kan hitta informativ fakta och hur du bäst undersöker brösten. Här tar de även upp information om bröstcancer som du kanske inte kände till tidigare.


Fimpa ciggen en gång för alla

Röker du? Det finns knappt något positivt med rökning, så om du vill leva ett långt, hälsosamt liv tycker vi att du borde fimpa ciggen på en gång. Framförallt ökar det risken för en mängd olika cancerformer, allt från lungcancer till livmoderhalscancer. Visste du att det i Sverige varje år avlider omkring 5200 personer i cancersjukdom orsakat av rökning?


Se till att ha hälsosamma matvanor

Enligt Cancerfonden har man en lägre risk att insjukna i cancer om man lever hälsosamt, jämfört med personer som har ohälsosamma levnadsvanor. Om du vill minska risken för att få cancer rekommenderas det att du äter en varierad kost med mycket frukt, grönsaker, fullkorn och baljväxter. Du bör även begränsa intaget av kaloririka livsmedel som innehåller mycket fett och/eller socker, så som godis, snabbmat, bakverk, läsk och saft. De rekommenderat att man antingen avstår alkohol eller dricker måttligt. Gillar du kött? Se till att du äter max 500 gram rött kött i veckan. Charkuterier bör du helst undvika helt.