Inspiration

Vad är peptider och varför behövs det i hudvård?

Louice Tapper Florén

Om du är lika insatt i hudvård som oss har du säkert stött på flera ingredienser som sägs ska göra under för ens hud. Några av de mest populära och omskrivna ingredienserna är hyaluronsyra, retinol och peptider. Det finns flera olika peptider med olika egenskaper – därför vill vi i denna artikel svara på några vanliga frågor. Vad är peptider och varför behövs det i hudvård?

Inspiration

Vad är peptider och varför behövs det i hudvård?

Louice Tapper Florén

Om du är lika insatt i hudvård som oss har du säkert stött på flera ingredienser som sägs ska göra under för ens hud. Några av de mest populära och omskrivna ingredienserna är hyaluronsyra, retinol och peptider. Det finns flera olika peptider med olika egenskaper – därför vill vi i denna artikel svara på några vanliga frågor. Vad är peptider och varför behövs det i hudvård?

Vad är peptider?

Peptider består av flera aminosyror, som är kroppens byggstenar och hjälper till att bilda proteiner. Bland annat hjälper de till att stötta hudens egna kollagen- och elastinproduktion, vilket bidrar till en mjukare, fastare och jämnare hy.


Kort sagt kan du med hjälp av peptider hålla din hud ungdomligare samtidigt som du förhindrar rynkor och fina linjer från att bildas. Detta eftersom peptider kan påverka huden till att bilda både nytt kollagen och elastinfibrer, vilket ger en fastare och mer flexibel hud.


Visste du att kroppen överlag inte skulle fungera som normalt utan peptider? Det här beror på att det är ett ämne som naturligt finns i varje kroppscell och fungerar som en slags budbärare till andra celler. Därför har peptider flera olika slags egenskaper, allt från att bilda hormoner och enzymer i kroppen till att släta ut rynkor och lugna hudkänslighet.


Vad är skillnaden mellan peptider och proteiner?

Både peptider och proteiner består av aminosyror. Den största skillnaden mellan dem är att proteiner innehåller fler aminosyror. Peptider är alltså mindre än proteiner, samtidigt är de delar av proteiner. En kedja med 10 eller fler aminosyror kallas oftast för polypeptider medan en kedja med 50 eller fler aminosyror bildar ett protein. Både peptider och proteiner är ingredienser som ger en fräschare hud och som både används i hudvård samt finns i en näringsrik kost.


"It"-ingrediensen inom hudvård just nu

Just nu är peptider en av de mest trendiga ingredienserna inom hudvård, det är rentav en riktig "it"-ingrediens. Vad gör den så populär kanske du undrar? En anledning till att många ’hudvådsnördar’ fått upp ögonen för dessa är att det har utförts en hel del studier och forskning kring bildandet av peptider som hudvårdsingrediens. En annan anledning är att hudvård som innehåller denna "it"-ingrediens ger effektiva resultat.


Oftast hittar man peptider i hudvårdsprodukter som förebygger för tidigt åldrande. Enligt hudläkare förlorar man kring en procent av hudens egna lager av kollagen per år efter att man har fyllt 30 år. Detta kan leda till att huden blir slappare, förlorar sin elasticitet och att rynkor samt fina linjer börjar bildas. Därför inkluderar man gärna peptider i hudvårdsprodukter eftersom de har förmågan att kommunicera till huden att producera mer kollagen. Detta resulterar i en fastare och jämnare hud.


Peptider stärker hudbarriären

Peptider bidrar inte bara till att göra din hud mer ungdomlig, mer flexibel och fast. Man har även sett att peptider kan stärka ens hudbarriär, vilket hjälper till att göra huden mer motståndskraftig mot yttre faktorer.


Framförallt har peptider bäst effekt när man kombinerar den med andra vårdande ingredienser. Tillsammans med hyaluronsyra blir huden mer återfuktad, fylligare och mer elastisk. Det ger även bra effekter att kombinera peptider med retinol. Retinol består av A-vitamin som vissa hudtyper, särskilt känsliga, har svårt att tolerera. Eftersom peptider hjälper till att stärka hudbarriären kan den hjälpa känsligare hudtyper att lättare tolerera retinol och därmed ge fina resultat utan att huden irriteras.


Peptider hjälper till att ge dig längre fransar

Som sagt finns det flera olika peptider med flera olika egenskaper. Några av dem är Palmitoyl Oligopeptide, som bidrar till att reducera synligheten av fina linjer, Palmitoyl Tripeptide, som gör huden fastare och Hexanoyl Dipeptide, som stimulerar cellförnyelsen. Men visste du att peptider också kan ge dig längre fransar?


I Xlash ögonfransserum använder vi oss av en kombinaton av peptid och biotin som heter Biotinoyl Tripeptide-1. Den specifika kombinationen ses ofta i produkter som ska främja hårtillväxt. Den är djupt återfuktande och hjälper fransarna att växa sig långa, starka och fylligare.


Det är dock inte bara biotin peptide som gör att Xlash Eyelash Serum verkligen funkar och hjälper dig att få längre fransar. I den verksamma formuleringen finns högmolekylär hyaluronsyra som återfuktar fransarna och håller de välmående. Xlash innehåller även grönt te som lugnar huden och balanserar de aktiva ingredienserna.