Tutoriels

Hur framhäver man ögonen? Eyeliner- och mascaraguide

Xlash Cosmetics

Att framhäva sina ögon är inte en dans på rosor för den som är nybörjare. Det finns dock ett par knep man kan ta till för att ge sina ögon ett extra lyft! I veckans inlägg berättar vi hur du ska para ihop eyelinern och mascaran för att passa din ögonform bäst.

Tutoriels

Hur framhäver man ögonen? Eyeliner- och mascaraguide

Xlash Cosmetics

Att framhäva sina ögon är inte en dans på rosor för den som är nybörjare. Det finns dock ett par knep man kan ta till för att ge sina ögon ett extra lyft! I veckans inlägg berättar vi hur du ska para ihop eyelinern och mascaran för att passa din ögonform bäst.

Sminka olika ögontyper

Det viktigaste man ska ha hänsyn till när det kommer till att framhäva sina ögon är ögonformen. Det finns en del olika ögontyper och i det här inlägget tar vi upp de sex vanligaste. Vi berättar hur de brukat kännetecknas samt hur man sminkar en perfekt cat-eyeliner för varje typ samt hur man ska applicera mascara på dem.


Monolid Eyes

Monolid Eyes kan lättast beskrivas som smalare ögon där man inte riktigt har ett tydligt ögonveck, ofta är den yttre spetsen på ögat vinklad uppåt.


Eyeliner för Monolid Eyes

När det kommer till Monolid Eyes brukar man vilja balansera ut det smala ögat samt ögonlocket med en lite tjockare eyeliner. Vårt råd är att du börjar smalt och arbetar dig till en tjockare linje, fram till att du ser linjen medan du har ögonen öppna. Därefter drar du ut en liten uppåtriktad spets som följer linjen av din nedre vattenlinje. Med detta knepet kommer du få till en perfekt cat-eyeliner-look med din eyeliner.


Mascara för Monolid Eyes

Då Monolid Eyes inte har ett tidligt ögonveck kan det vara bra att öppna upp ögonen extra med en mascara som förlänger fransarna. Vårt tips är då att först böja ögonfransarna för att ge dem ett lyft innan man applicerar mascaran. Mascaran bör heller inte vara en sådan som gör dina fransar tjockare då det är att föredra att låta ögonlocket synas så mycket som möjligt. Det kommer ge ögonen ett piggare utseende. Ett bonus-tips är även att testa ett förlängande ögonfransserum. Klicka HÄR för att läsa mer om hur du kan få längre fransar med ögonfransserum.


Vår rekommendation på ögonfransböjare skulle vara en med tryckreglage då detta förhindrar dig från att skada dina fransar. Xlash Eyelash Curler är ett bra val! Även Xlash Mascara är något vi skulle vilja rekommendera då är vattenfast. Det är väldigt bra om man har Monolid Eyes då mascaran lätt kan smetas ut.


Hooded Eyes

Hooded Eyes är likt Monolid Eyes på det viset att båda inte har ett tydligt ögonveck. Däremot har hooded eyes ofta en yttre spets som är vinklad neråt och ögonlocket kan kännas lite åt det hängigare hållet.


Eyeliner för Hooded Eyes

Eyeliner för Hooded Eyes skiljer sig en del från hur man sminkar Monolid Eyes. Här ska du främst fokusera på att ha eyelinern tunn mot den inre vrån och bygga upp den till en tjockare i den yttre vrån. På så sätt känns ögonen öppna samtidigt som man kan se eyelinern ordentligt vid den yttre spetsen där locket är lite hängigare. Ett tips är även att dra den yttre spetsen av eyelinern lite längre än vad ögat går för att ge ett förlängt utseende. Du kan även ge ögat lite mer definition genom att använda en mörk skugga tunt längst med den undre ögonfransraden.


Mascara för Hooded Eyes

När det kommer till Hooded Eyes kan det vara bra att lägga störst fokus mitt på ögonen för att skapa illusionen av lite vidare ögon på höjden. Även här skulle en förlängande mascara vara att föredra framför en volymgivande.


Upturned Eyes

Upturned Eyes är ögon som har en yttre spets som är vinklad uppåt. Sedan kan ögonlocket skilja sig, det kan både ha ett tydligt veck eller inte.


Eyeliner för Upturned Eyes

För att bäst framhäva ögonen ska man helst ha en tunn linje längst med den övre ögonfransraden och därefter addera en liten vinge. Helst ska man även sammankoppla vingen med en tunn eyeliner eller lätt mörk skugga som man appliceras längt med den undre ögonfransraden.


Mascara för Upturned Eyes

Med Upturned Eyes kan det vara väldigt fint med starkare mascara på de undre fransarna för att ge ögonen ett jämnare utseende. Vicka extra mycket på borsten vid fransarnas rot för att få extra mycket produkt att appliceras. När det kommer till de övre fransarna skulle vi rekommendera dig att lägga fokuset längst ut på ögat för att skapa ett mer katt-liknande intryck.


Downturned Eyes

Downturned Eyes är motsatsen till Upturned Eyes, dvs. De yttre spetsarna på ögonen är vinklade neråt.


Eyeliner för Downturned Eyes

Om du har Downturned Eyes kan det vara bra att balansera upp dem med en eyeliner som är vinklad uppåt. Helst ska du även se till att linjen är tunnare inåt och blir tjockare utåt. Försök att få till en vinge som sträcker sig lite längre än ögat för att ge en förlängande effekt.


Mascara för Downturned Eyes

För den här ögontypen rekommenderar vi dig att lägga mindre fokus på de nedre fransarna då detta kommer att dra ner ögonen ytterligare. Försök istället att fokusera på mitten av den övre fransraden för att framhäva ögonen på bästa sätt.


Round Eyes

Round Eyes är till skillnad från Monolid Eyes väldigt vida på höjden, de har även ett tydligt ögonveck.


Eyeliner för Round Eyes

För att framhäva Round Eyes ska du helst ha en tunn linje mitt på ögat och längst ut ska din vinge likna en triangel. Detta ger en mer katt-liknande look samtidigt som ögat blir mer balanserat.


En Eyeliner vi kan rekommendera för detta är Xlash Eyeliner som är gjord för att påminna om en tuschpenna. Applikationen blir otroligt enkel och du har full kontroll!


Mascara för Round Eyes

Även när det kommer till mascara så ska huvudfokuset ligga på den yttre delen av ögat, detta för att ge balans samt för att ge ett flirtigare intryck.


Almond Eyes

Almond Eyes är precis som det låter, mandelformade. De har oftast en väldigt smal inre vrå och blir sedan vidare ut mot spetsarna.


Eyeliner för Almond Eyes

Almond Eyes är den enklaste ögonformen att applicera smink på. Här kan du i princip välja vilken eyeliner typ som helst: Tunn, tjock, stor vinge, liten vinge. Lyckoost!


Mascara för Almond Eyes

Även mascara är otroligt enkelt för Almond Eyes. Vår enda rekommendation här är egentligen att applicera mascara på både de övre-och undre fransarna då det kommer framhäva ögonen mest.


Sammanfattning

För att sammanfatta så vill vi säga att vi tror att alla ögon är speciella och att det viktigaste är att man framhäver det man själv har! Glöm inte att välja produkter av hög kvalitet då du kommer applicera dem nära det känsliga området runt ögonen. Och ta av dig sminket innan du lägger dig, lycka till!