Inspiration

5 sätt som du skadar dina fransar på

Louice Tapper Florén

Vem vill inte ha välmående och vackra fransar? Att lyckas med det behöver inte vara en kamp, men det kan bli svårare om du tar hand om dem på fel sätt. Du kanske till och med har en eller flera ovanor som skadar fransarna. För att hjälpa dig att få mer hälsosamma fransar listar vi 5 sätt som du skadar dina fransar på – och vad du bör göra istället.

Inspiration

5 sätt som du skadar dina fransar på

Louice Tapper Florén

Vem vill inte ha välmående och vackra fransar? Att lyckas med det behöver inte vara en kamp, men det kan bli svårare om du tar hand om dem på fel sätt. Du kanske till och med har en eller flera ovanor som skadar fransarna. För att hjälpa dig att få mer hälsosamma fransar listar vi 5 sätt som du skadar dina fransar på – och vad du bör göra istället.

1. Du sover med smink och mascara

Du har säkert hört att man inte ska sova med smink eller mascara tusen gånger redan. Detta är det första av 5 sätt som du skadar dina fransar på. Att sova med smink är för det första dåligt för din hud eftersom den inte kan andas då. Detta täpper till huden och om du sover med smink ofta kan det leda till att jobbiga finnar dyker upp. Dessutom får huden det svårare att återhämta sig, vilket kan resultera i huden åldras fortare.


Det är dock inte bara huden som skadas av att du sover med smink på. Att sova med mascara och annat ögonsmink regelbundet har flera nackdelar. Sminket kan det rinna in i dina ögon, vilket kan orsaka inflammationer i dina ögon. Dessutom kan ögonsminket skada dina fransar. Mascaran gör att dina fransar blir hårda och stela, men det torkar även ut dem. Genom att sova med mascara på gör du det lättare för dina fransar att ramla av eller brytas av. Om du därför inte vill skada dina fransar medvetet är detta något du måste sluta med omedelbart och att alltid ta bort ditt smink innan du går och lägger dig.


2. Du använder ögonfransböjaren fel

Ögonfransböjaren är ett fantastiskt verktyg för att smidigt böja fransarna och samtidigt öppna upp ögonen. Om du dock gör det på fel sätt är det stor risk att du skadar dina fransar istället.


Många av oss kanske inte är supernoga kring att ögonfransböjaren ska vara helt ren innan vi använder den. Detta är dock en ovana som vi alla borde sluta med. Många ögonfransböjare har kvar rester från eyeliner och annat ögonsmink, vilket efter ett tag kan bli en klibbig röra. Detta kan fastna på dina fransar och om du har otur kan de dras med ögonfransböjaren. Därför rekommenderar vi att du alltid rengör ögonfransböjaren efter användning med lite tvål och vatten.


En annan grej du bör undvika är att böja fransarna efter du att har applicerat mascara. Detta kan bryta av fransarna eftersom de blir mindre flexibla. Därför bör du alltid böja fransarna innan du målar på mascara.


3. Du gnuggar dig i ögonen

Det finns flera anledningar till varför du bör undvika att gnugga dig i ögonen. Först och främst kan det leda till negativa konsekvenser för hela ögonområdet. Huden kring ögat är det hudområde som är både känsligast och det tunnaste. Om du gnuggar dig runt ögat regelbundet kan det resultera i fina linjer eller rynkor.


Dina fransar uppskattar inte heller att du gnuggar dig i ögonen. Trycket av att du kliar dig i ögonen kan nämligen leda till att de lossnar och ramlar av. Det kan även hindra tillväxten, så om du vill få längre fransar bör du verkligen hålla fingrarna borta från ögonen!


Om det kliar i dina ögon eller om de känns torra eller irriterade kan det bero på en allergi. Testa att uteslut ögonsmink eller annan hudvård för ögonen för att se om det blir bättre. Du kan även prova återfuktande ögondroppar från apoteket.


4. Du använder smink som gått ut

Handen på hjärtat, hur gammal är din mascara, eyeliner eller ögonskugga? Även smink har faktiskt ett bäst före-datum och vissa sminkprodukter går ut snabbare än vad du kanske tror. Ibland är det faktiskt bättre att slänga en produkt även om den är långt från slut. Din hud kommer tacka dig!


I en tub med mascara trivs bakterier väldigt bra, därför rekommenderas det att du byter mascara var tredje månad. En eyeliner håller i sex månader ungefär. Gammalt ögonsmink kan dels resultera i att du får en ögoninflammation, men även att fransarna kan torka ut och ramla av.


Behöver vi ens nämna att du absolut inte borde dela med dig av din mascara med din kompis?


5. Du drar bort lösögonfransarna för abrupt eller återanvänder gamla samt smutsiga fransar

Vi fattar, du kommer hem sent efter en rolig festkväll och bara vill gå och lägga dig. Om du burit lösögonfransar kanske det hänt att du därför snabbt ryckt av dig fransarna. Men om du vill ha friska, långa fransar borde du sluta med detta. Varför kanske du undrar? Jo, eftersom du då kan dra med dig några av dina naturliga fransar i processen. Blöt istället en bomullstops med en oljebaserad rengöring och dutta längs fransraden, vilket luckrar upp limmet och får fransarna att lossna. Dra sedan försiktigt bort lösögonfransarna.


Klart du kan återanvända lösögonfransar! Vad som är viktigt dock är att du dels förvarar dem i kartongen de kom i och att du rengör dem efter användning. Smutsiga lösögonfransar är något som dina naturliga fransar inte uppskattar. Så släng dem inte i sminkväskan bland allt annat smink!


Så borde du ta hand om fransarna istället!

Om du undviker dessa 5 sätt som du skadar dina fransar har du redan kommit en bra bit på vägen till friskare, vackrare och längre ögonfransar. Här nedan tipsar vi om några fler åtgärder du kan testa.


Ta en paus från mascara

Likt huden mår fransarna bra av en paus från mascara och annat smink då och då. Om du använder mascara dagligen rekommenderar vi att du börjar med att vara helt sminkfri ett par dagar i veckan. Detta hjälper fransarna att återhämta sig och andas, vilket kan leda till en friskare och ökad tillväxt.


Börja använd ett fransserum!

Genom att använda ett fransserum kan du enkelt och smidigt få längre, tjockare och såklart friskare fransar. Vi rekommenderar Xlash Eyelash Serum, som endast innehåller naturliga ingredienser så som vitaminer, proteiner och mineraler. Tillsammans stimulerar de processen för cellförnyelse ända ner i hårsäckarna, vilket leder till en ökad tillväxt. Genom att använda Xlash regelbundet i minst 30 dagar kan du få upp till 70 procent längre fransar, helt naturligt!